
היא קרויה על שם ענף הספורט, אבל מסתבר שתופעת מרפק הטניס ("Tennis Elbow"), אינה נחלת טניסאים בלבד. למעשה- גם אם לא הרמתם מחבט מימיכם, יכול להיות שאתם חשופים לה.
"תופעת מרפק הטניס היא תהליך של שינויים המתרחשים במרפק בעקבות פעילות חוזרת ונשנית, הגורמת לדלקת כרונית בצד החיצוני של המרפק" ,מסביר ד"ר אלון קובו, אורתופד ומומחה בכירורגיית כף יד ומיקרו-כירורגיה "התופעה עלולה להמשך על 'אש קטנה' במשך מספר חודשים, ולבסוף, במידה שנותרה ללא טיפול, הגיד המודלק מאבד את היכולת לחדש ולרפא את עצמו".
כיצד נדע מתי לגשת לרופא ?
"התלונה העיקרית של הסובלים מדלקת מסוג זה היא כאב באיזור המרפק, בעיקר בתנועות הרמה, אפילו הפשוטות והיום-יומיות ביותר, דוגמת הרמת קומקום או ספל. פעמים רבות המטופל לא מייחס לכאב חשיבות ודוחה את הביקור אצל הרופא, עד שכבר מאוחר מדי והדלקת יוצאת משליטה".
מי נמצא בסיכון לפתח את הדלקת ?
"למרות שמה, התופעה נפוצה פחות בקרב טניסאים מקצועים, מכיוון שאלה מודעים לבעיה, נמצאים במעקב רפואי, ומתריעים בפני הצוות המקצועי כבר עם הופעת הכאב הראשוני. האנשים החשופים יותר למרפק הטניס הם כאלה המרימים, לדוגמא, פטישים כבדים או מברגות באופן קבוע, אך גם אנשים שעובדים שעות ארוכות עם מחשב, בין אם בהקלדה ממושכת או בהיי-טק. אלה האחרונים נוטים לא לייחס חשיבות לכאב, עד שכבר מאוחר מדי".
כיצד מטפלים במרפק טניס ?
"בתחילה ניתן כדורים נוגדי דלקת בשילוב עם פיזיותרפיה וסדים המורידים את העומס מהגידים המעורבים. בשלב הבא זריקות קורטיזון, ובסופו של דבר, במידה שהטיפולים האחרים נמצאו כלא יעילים- ניתוח".
מה כולל הניתוח ?
"מכיוון שהדלקת גורמת לנזק בלתי הפיך לגידים, ובמיוחד לגיד המיישר הקצר של שורש כף היד, בניתוח נזהה את רקמת הגיד הפגועה, ונסיר אותה. כך נאפשר לגוף לגדל את הגיד מחדש. הניתוח עצמו הוא בעל אחוזי הצלחה גבוהים יחסית, אך יחד עם זאת, חשוב להבין כי מדובר בניתוח בהרדמה מלאה, שישאיר אחריו צלקת גדולה יחסית. בנוסף, מהלך אחרי הניתוח מלווה בפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק, ואף גבס, עד חזרה לתפקוד מלא- 4-6 חודשים לאחר הניתוח. לכן, מומלץ כמובן להתייחס לכאב כבר בראשיתו, לא להזניח, ולהגיע לרופא לאבחון".
מרפק טניס Tennis Elbow

ד"ר אלון קובו
"המודעות לנושא גברה בשנים האחרונות, וישנן חברות המחליפות את ציוד המחשוב דוגמת המקלדת והעכבר לארגונומיים יותר. חברות מסוימות אף מגדילות לעשות ומעניקות לעובדיהן הדרכות מקצועיות של פיזיותרפיסט בנושא".
ואתם- אם אתם יושבים שעות ארוכות מול המחשב, ובעיקר מחשבים ניידים, וחשים כאב כאשר אתם מרימים חפצים (גם חפצים קלים)- פנו בהקדם לרופא.