
עצם הסירה נמצאת מתחת לשקע הקטן "שקע הרחה", בבסיס האגודל בכף היד.
עצם הסירה היא הגדולה מבין שמונה עצמות קטנות הנמצאות במפרק שורש כף היד ויוצרות תנועה חלקה והרמונית של המפרק, בכל טווחי התנועה.
עצם הסירה ברובה מכוסה בסחוס, דבר שמגביל את אספקת הדם אל תוכה לשני מקומות בלבד ולכן כאשר השבר מתרחש לרוחב עצם הסירה, כלי הדם שבתוכה, עלולים להתנתק ואז חצי עצם עלולה להישאר ללא אספקת דם, מה שעלול לגרום לניוון, "מוות של העצם".
שבר בעצם הסירה, כיצד הוא נוצר ?
הגורם העיקרי לשבר השכיח הזה היא נפילה, כאשר היד מושטת קדימה לצורך בלימה. בגלל גודלה ומיקומה של העצם היא "סופגת" את עוצמת הנפילה.
בגלל אופן שבירת העצם, לרוב שבירה ללא תזוזה של שני חלקי העצם, נוצר קו שבר מזערי שמקשה על אבחון השבר בצילום רנטגן.
נפלתי, מה עושים ?
בדיקה של אורתופד, צילום רנטגן, וגיבוס שורש כף היד מהאגודל ועד המרפק לשבועיים.
אופן השבירה, וצורתה של עצם הסירה, גורמים לכך שבצילום הרנטגן, מיד לאחר החבלה לא תמיד ניתן לראות את השבר. במידה וישנה תזוזה של שני חלקי העצם, ניתן יהיה לראות את השבר.
לאחר החבלה, שני חלקי העצם חוזרים למקומם, בדרך כלל ללא תזוזה, כאשר אינם מקובעים בגבס כל תנועה של שורש כף היד פותחת וסוגרת את השבר, מבלי שנרגיש, דבר שגורם לנוזל סביב לעצמות כף היד לחדור אל תוך העצם ולמנוע את ההדבקות (איחוי) של שני החלקים.
התנועתיות יכולה גם לגרום לקרע של כלי הדם בתוך העצם, במידה והם לא נקרעו כתוצאה ישירה מהחבלה, דבר שעלול לגרום להפסקת אספקת הדם, לאחד משני החלקים והסיכוי לנמק של העצם גדל.
בערך שבועיים לאחר החבלה, האורתופד מסיר את הגבס, בודק את האזור ע"י מישוש, ושולח לצילום חוזר של המקום.
כתוצאה משינויים טבעיים בקצוות השבר, הסיכוי לראות את השבר בצילום רנטגן עולה. במידה ולא רואים את השבר, והכאב עדיין קיים, עושים בדיקת CT, שמוצאת בזכות התכונות שלה כמעט בוודאות, המצאות של שבר בעצם, במידה והעצם נשברה.
במידה ולאחר שבועיים במישוש האזור וצילום, נמצא שאין שבר בעצם הסירה, ניתן לאמר שנמנע הסיכון שיכול היה להיגרם במידה והעצם נשברה, לא טופלה כראוי.
שבר בעצם הסירה אינו גורם בדרך כלל עיוותים או שטפי דם והכאב יכול לחלוף תוך מספר ימים. ומשום כך יש מקרים בהם לא פונים לרופא לצורך בדיקה לאחר חבלה.
שבר בעצם הסירה - החלמה
תהליך ההחלמה משבר בעצם הסירה הוא נקודה רגישה. עצם הסירה היא עצם שמתקשה בהחלמה והתהליך איטי במיוחד.
החלמה מלאה משבר של עצם ארוכה כמו למשל עצם שורש כף היד אורכת בערך 6 שבועות, החלמה משבר בעצם הסירה עלולה להמשך תקופה של 8, 10, 12 שבועות ולעיתים אפילו יותר.
ישנם מקרים בהם העצם לא תתאחה, בגלל שהספקת הדם אינה תקינה, דבר שעלול לגורם לתמותה של העצם ולמחלה ניוונית של שורש כף היד.
ניתוח של שבר סקפואיד, יכול לזרז ריפוי ולמנוע תזוזה. בניתוח מחדירים בורג קטן לעצם השבורה, עם שתל עצם, בכדי לסייע לתאי העצם באיחוי העצם השבורה, הבורג יוצר לחיצה פנימית של שני חלקי העצם האחד אל השני ומקצר את זמן האיחוי.
בדרך כלל רצוי לנתח שבר בעצם הסירה בכדי לקצר את זמן ההחלמה ולמנוע סיבוכים.